Kutatás a 'Marson'

A képen látható robot a nap 24 órájában a ’Marson’ kutatott az élet félreismerhetetlen nyomai után. Feladat volt megtalálni és azonosítani a marslakók által a sarkokban elhelyezett sörösüvegeket. A feladat sikeres teljesítése esetén egy új kutatóval gazdagodott a sörkutatók csapata.

Szövegdoboz: Irányítás:
A robot vezérlése az internet kapcsolat lassúsága miatt kicsit nehézkes, ellenben így az irányítás jobban megközelíti a valóságot. Ideális esetben a késleltetés csak akkora, mintha a robot a Holdon kutatna. Csökkenő sávszélesség mellet akár a Plútóig is eljuthat a szonda.
Az első kerekek 3 irányban állhatnak: balra, jobbra 45 fok  illetve egyenesen. Beállításukra a vezérlőprogram három gombja szolgál, mutatva piros színnel az aktuális állapotot. A mozgató motorok beállítása két módon történhet. Elindíthatjuk a robotot a nyíllal jelölt irányban ütközésig ill. megadott távolságig a START gomb megnyomásával. STOP gomb hatására a rover megáll.
Kamera:
A robot elejére szerelt kamera irányát 15 fokonként lehet beállítani a körkörösen elhelyezett nyomógombok segítségével. A kiválasztott gomb jelöli a kamera aktuális irányát. Ha a robot mozog a kameramozgatás tiltva van. 
Fémkeresés:
Alapesetben nincs engedélyezve, mert a grafikon lelassítja az átvitelt. Elegendő sávszélesség mellett érdemes kipróbálni. Bármely fémtárgy a  detektor frekvenciáját megváltoztatja amit a grafikonon azonnal látunk. A ’Mars’ közepén található egy 60 cm* 40 cm-es vaslemez.
Csatlakozás:
Ha telepítve van a Java Konzol a böngésző alá a http://212.92.7.222:5800 címen elérhető a robot. Talán gyorsabb a kapcsolat, ha egy VNC klienst telepítünk. Azért ez nem olyan szörnyű dolog. A  www.tightvnc.com /download/ lapról töltsük le a megfelelő operációs rendszerhez tartozó programot. Használhatunk más VNC klienst is, de a legjobb eredményt ezzel a verzióval tapasztaltam. A mindössze 1 Mb–os programnak csak a kliens részét telepítsük. 
Állítsuk be a gépünk felbontását 1024*768 –ra.
A tightvnc viewer /fast compression/ elindítása után írjuk be az IP címet : 212.92.7.222.
A jelszó: mars.
Ha minden jól ment sikerült átvenni a robot számítógépének irányítását.
A program megengedi, hogy több felhasználó csatlakozzon egyszerre a robot számítógépére. Ha valaki már irányítja a robotot a jobb felső sarokban a vezérlés állapota ’FOGLALT’. Ellenkező esetben pedig a ’SZABAD’ felirat látható. 
7.	A futó programokat nem kell bezárni és az XP-ből sem kell kijelentkezni! A kilépés 	egyszerűen a VNC program bezárásával történhet.

Mindenkinek sok sikert, nagy türelmet kívánok és várom a sörkutatók csapatába. 

								Sipos Attila

Végezetül egy-két kép a munkálatokról és segítőmről, aki nélkül a project nem valósult volna meg

 

Az utolsó műholdkép a ’Mars’-ról.

A robot számítógépére történt sikeres csatlakozás után a következő képernyő jelent meg a monitoron:

2006 március 25-től május 12-ig tartó időszakban sokan tesztelték a robotot. Végül 14  tagú lett a sörkutatók csapata. Köszönöm a türelmet és a kitartást ami a sikeres küldetéshez kellett.

N. István

Kiskunhalas

M. Adrienn

Miskolc

Cs. Zoli

Kunfehértó

Gyócsi Viktor

Vác

Kópiás Csaba

Budapest

Simi & Gergő

Budapest BME

Csana

Miskolc

TG & Bandi & Peti

(MAVE)

Lacsi

Kiskunfélegyháza

Salamon Gábor (sallala.hu)

Budapest

VPG

Budapest KFKI

Robert Zemekis

Bevelry Hills USA

Szucsán Zoltán

Gyúró

Nizsalóczki Zsolt

Nyíregyháza